Långresa utan problem
En av de vanligaste frågorna kring elbil handlar om räckvidd och långresa. Ulrika Wennbergs familj är man och två barn som delar ett stort golfintresse. Bilen har redan rullat 5500 mil, till och från ett antal av Sveriges golfbanor och även en långtur inom Sverige förra sommaren.
– Då körde vi med takbox för att få med all packning. Vi har hittat ett resemönster som passar för oss. Vi kör inte slut på batteriet utan gör hellre fler laddstopp för en bensträckare eller fika. Vi har också blivit duktiga på att hitta platser där vi laddar för natten under våra resor, säger Ulrika.
Martin Bergquist satte sin nya Polestar 2 på prov direkt.
– Jag har 25 mil till vårt fritidshus i Dalarna och dit funkade det direkt i januari utan laddstopp. Eftersom jag har laddbox både där och hemma samt på jobbet har jag faktiskt aldrig behövt ladda längs vägen, säger Martin.
En vanlig bil har som högst förbrukning i stadskörning. Med en elbil är det tvärtom och rätt körstil ger avsevärt förbättrad räckvidd.
– Jag ändrade mitt körbeteende när jag fick elbil. Elmätaren styr körningen och sporten är att komma så långt som möjligt. Jag använder även enpedalsläget då bilen utnyttjar bromsenergin till att ladda batteriet, säger Ulrika och Martin håller med:
– Jag kör inte så långt på mina tjänsteresor utan håller mig i Stockholmsregionen. Men självklart har jag koll på förbrukning och räckvidd.
Bättre totalekonomi
Både Ulrika och Martin har sina elbilar som tjänstebilar. Ekonomin handlar då om förmånsvärde och bränslekostnad. För alla som kör elbil gäller det att billigast laddar man hemma, med det egna elavtalet.
"Jag har räknat på mina egna kostnader och det ser mycket bra ut. Jag sparar omkring 1500 kr per månad, jämfört med en motsvarande bil som går på bensin eller diesel" -Martin.
Även arbetsgivaren kan räkna med en bra TCO då de sociala kostnaderna är låga och elbilar har ett starkt restvärde.
Betalning kan bli enklare
Varken Ulrika eller Martin kan tänka sig att byta tillbaka till bil med förbränningsmotor. Men visst finns det sånt som kan bli bättre.
– Bilen är i princip en dator, på gott och ont. Här finns massor av smarta funktioner, men precis som med alla datorer kan det ibland bli problem. Detta är såklart barnsjukdomar som kommer att försvinna med tiden tror Martin.
– Jag som ofta laddar längs vägen hoppas att det snart finns enklare betallösningar än de olika appar som behövs nu. En integrerad lösning där man kan söka bland alla laddstationer och betala, säger Ulrika.
Watt och etikett
– Det märks att fler kör elbil nu, inte minst vid laddstationerna. De nya elbilsförarna har inte alltid lärt sig hur man snabbast och smartast laddar, utan det blir ibland lite onödiga köer. Laddning upp till 80 procent går fort, men allt utöver det går mycket långsammare. Jag och min man har pratat om att vi borde ge ut en bok med laddtips som vi tänkte kalla ”Watt och etikett”, avslutar Ulrika.
Fakta
Ulrika Wennberg, Head of project management, Volvofinans Bank
Polestar 2 från december 2020
Bor i Kungsbacka
Kör till och från jobbet, till golfbanor och på semester
Laddar hemma och vid olika publika laddare
Martin Bergquist, KAM CarPay Fleet
Polestar 2 från december 2021
Bor i Nacka
Kör till och från jobbet samt till fritidshuset i Dalarna
Laddar hemma, på jobbet och vid fritidshuset i Dalarna
Starta en dialog med oss
Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@volvofinans.se