El- och hybridbil eller diesel – vad bör företaget tänka på?

Framtiden är laddbar

Det finns ca 100 000 laddbara fordon i Sverige. 2025 beräknas den siffran ha ökat till 1 miljon. Och efterfrågan ökar i en otrolig hastighet. Men vad bör företaget tänka på, är det bästa alternativet en el- och hybridbil?

Ib Christensen är Key Account Manager på Ziklo Fleet Services och har bra koll på hur företag bör tänka i frågan.

Varför ser vi en sådan kraftig ökning av hybrid- och elbilar på företagsmarknaden?

– Trots högre inköpspriser kan företagen räkna hem dem i sin TCO (Total Cost of Ownership) tack vare lägre fordonsskatt, klimatbonus, lägre sociala avgifter och höga andrahandsvärden. Dessutom får förarna lägre förmånsvärden. I de flesta fall innebär det alltså lägre kostnader både för företaget och föraren med en hybrid- eller elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil.

Hur vet du vad du som företag ska välja, passar till exempel hybrid- och elbilar alla?

– Nej, idag krävs det att man tittar på varje enskilds förares förutsättningar för att kunna göra en bedömning av vilken typ av bil som passar bäst. Faktorer som kan vara avgörande är bland annat om föraren har möjlighet att ladda sin bil hemma och hur det ser ut med laddning på arbetsplatsen. Du behöver också se över hur många mil föraren kör varje år. För de som inte har goda möjligheter till att ladda sin bil och/eller kör väldigt långt kan det vara en bättre lösning med andra motoralternativ.

Hur bör företaget tänka kring kostnaden för en laddbox hemma?

– Få företag står för kostnaden med en laddbox i hemmet till respektive förare då inköpet måste gå via föraren/fastighetsägaren för att rotavdrag för installationen ska kunna nyttjas. Och om inköpet går via arbetsgivaren blir det förmånsgrundande för den anställde.

Vill arbetsgivaren uppmuntra till att de anställda gör installation av laddbox kan de ge ett lönetillägg per månad eller som en engångskostnad när de anställda kan visa upp att de har installerat en laddbox. Kostnaden för den anställde varierar beroende på val av laddbox, var och hur man bor med mera men det brukar hamna på under eller över 10 000 kr efter bidrag.

Vill du veta mer om vad som passar er organisation bäst?

Kontakta din Key Account Manager eller ring så hjälper vi dig!