El- och hybridbil eller diesel – vad bör företaget tänka på?

Det finns ca 100 000 laddbara fordon i Sverige. 2025 beräknas den siffran ha ökat till 1 miljon. Och efterfrågan ökar i en otrolig hastighet. Men vad bör företaget tänka på, är det bästa alternativet en el- och hybridbil? Ib Christensen är ny Key Account Manager hos oss på CarPay Fleet och har bra koll på hur företag bör tänka i frågan.

Hej Ib! Välkommen som ny Key Account Manager hos oss på CarPay Fleet. Du har bra koll på det här med elbilar bland mycket annat. Varför ser vi en sådan kraftig ökning av hybrid- och elbilar på företagsmarknaden?
– Trots högre inköpspriser kan företagen räkna hem dem i sin TCO (Total Cost of Ownership) tack vare lägre fordonsskatt, klimatbonus, lägre sociala avgifter och höga andrahandsvärden. Dessutom får förarna lägre förmånsvärden. I de flesta fall innebär det alltså lägre kostnader både för företaget och föraren med en hybrid- eller elbil jämfört med en bensin- eller dieselbil.

Hur vet du vad du som företag ska välja, passar till exempel hybrid- och elbilar alla?
– Nej, idag krävs det att man tittar på varje enskilds förares förutsättningar för att kunna göra en bedömning av vilken typ av bil som passar bäst. Faktorer som kan vara avgörande är bland annat om föraren har möjlighet att ladda sin bil hemma och hur det ser ut med laddning på arbetsplatsen. Du behöver också se över hur många mil kör föraren varje år. För de som inte har goda möjligheter till att ladda sin bil och/eller kör väldigt långt kan det vara en bättre lösning att köra en dieselbil. Om föraren tankar den med HVO100 blir det ändå ett väldigt bra miljömässigt alternativ.

Hur bör företaget tänka kring kostnaden för en laddbox hemma?
– Få företag står för kostnaden med en laddbox hemma just eftersom det är något som monteras i hemmet och inte kan plockas bort om föraren slutar. Sannolikt kommer föraren ha fler laddbara bilar antingen hos befintlig eller en annan arbetsgivare. Föraren har dessutom möjlighet att ansöka om bidrag och det är smidigare att den enskilde föraren ansvarar för det istället för att arbetsgivaren ska göra det. Vill arbetsgivaren ändå uppmuntra till att de anställda gör installationen så rekommenderar jag att istället ge ett bidrag när de kan visa upp att de har installerat en box. Vissa kunder ger 50 procent av kostnaden på en ”normal installation”. Kostnaden varierar mycket beroende på var och hur man bor, men det brukar ligga runt 10 000 kr efter bidrag vilket då innebär att företaget bidrar med 5 000 kronor och nettokostnaden för föraren blir 5 000 kronor. Men det är ett inköp som inte kopplas till bilen eller en TCO. Det är ju en engångskostnad som snarare är knuten till hemmet.

Vill du veta mer om vad som passar er organisation bäst? Kontakta din Key Account Manager eller ring oss på 08-634 93 60 så hjälper vi dig!

Starta en dialog med oss

Har du frågor eller kommentarer om denna artikel? Hör av dig till tycktill@volvofinans.se